9 σημάδια ότι καταναλώνουμε υπερβολική ζάχαρη
Η ζάχαρη και τα γλυκά, γενικότερα, αποτελούν τη γλυκιά «αδυναμία» ενός μεγάλου ποσοστού του ανθρώπινου πληθυσμού. Αυτός ο γλυκός, κρυσταλλικός υδατάνθρακας φαίνεται να είναι παντού πλέον. Ωστόσο, αυτό που φαίνεται σαν μια «αθώα» απόλαυση είναι στην πραγματικότητα η αιτία για πολλά και περίπλοκα προβλήματα υγείας, όταν καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες. Πλέον είναι δύσκολο να αποφύγει κανείς τη ζάχαρη στη διατροφή του και οι περισσότεροι δεν καταλαβαίνουμε καν πόσο εθισμένοι είμαστε στη γεύση της.
Μυικοί και αρθριτικοί πόνοι
Μήπως πιάνετε τον εαυτό σας να αποφεύγει τους καθημερινούς σας περιπάτους, την ενασχόληση με την κήπο ή άλλη αθλητική δραστηριότητα επειδή έχετε μυικούς πόνους ή πόνους στις αρθρώσεις; Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πολλά σημάδια που χρησιμοποιεί το σώμα μας για να μας προειδοποιήσει σχετικά με τις φλεγμονώδεις διαδικασίες που συμβαίνουν μέσα του. Τα υψηλά ποσοστά ζάχαρης στη διατροφή μας κάνουν τα κύτταρα του ανοσοποιητικού να εκκρίνουν διαμεσολαβητές φλεγμονής μέσα στο αίμα, οι οποίοι προσπαθούν να διασπάσουν τα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης και πρωτεϊνες συνδεδεμένες με μόρια γλυκόζης.
Όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερα προχωρημένα προϊόντα τελικής γλυκοζυλίωσης υπάρχουν στο αίμα, με αποτέλεσμα να αποστέλλονται όλο και περισσότεροι διαμεσολαβητές φλεγμονής. Αυτή η αλληλουχία βιοχημικών αντιδράσεων θα μπορούσε σταδιακά να οδηγήσει σε ασθένειες όπως αρθρίτιδα, καταρράκτη, καρδιακά νοσήματα, εξασθένηση της μνήμης και ρυτιδιασμένη επιδερμίδα.
Λαχτάρα για γλυκά και άλλα σακχαρώδη τρόφιμα
Η ζάχαρη διασπάται πολύ γρήγορα από τον οργανισμό, αφήνοντάς σας με ένα αίσθημα πείνας παρόλο που μπορεί πριν μόλις μία ώρα να καταβροχθίσατε ένα μάφιν. Στην πραγματικότητα, η ζάχαρη είναι γνωστή για την ιδιότητά της να απελευθερώνει ντοπαμίνη, δημιουργώντας αισθήματα ανάλογα με αυτά που θα ένιωθε κάποιος μετά από χρήση εθιστικών ναρκωτικών ουσιών. Η ντοπαμίνη είναι ο νευροδιαβιβαστής που απελευθερώνεται στον εγκέφαλο, σαν απάντηση σε ένα γεγονός ανταμοιβής ή επιβράβευσης. Αυτή η χημική ουσία είναι γνωστή για την ιδιότητά της να συμβάλλει στην καλή μας διάθεση.
Ο εγκέφαλός μας εκλαμβάνει τη ζάχαρη σαν μια επιβράβευση και όσο περισσότερη ζάχαρη καταναλώνεις, τόσο πιο πολύ το σώμα σου τη λαχταράει. Είναι ένας εθιστικός, φαύλος κύκλος. Επιπλέον, τα φαγητά που είναι πλούσια σε σάκχαρα δεν δίνουν αίσθημα κορεσμού στον άνθρωπο, καθώς δεν περιέχουν χρήσιμα θρεπτικά στοιχεία.
Απότομες μεταβολές των επιπέδων ενέργειας
Η γλυκόζη είναι υπεύθυνη για την παροχή ενέργειας στο σώμα μας, γι` αυτό είναι πολύ σημαντικό να κρατάμε τα επίπεδα σακχάρων στο αίμα μας σε ένα φυσιολογικό επίπεδο. Απότομες διακυμάνσεις των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα μπορεί να οδηγήσουν σε αντίστοιχες διακυμάνσεις της ενέργειάς μας κατά τη διάρκεια της ημέρας. Όταν τρώμε γλυκά, το πάγκρεας εκκρίνει μεγάλες ποσότητες ινσουλίνης, σαν απάντηση στην απότομη αύξηση της γλυκόζης στο αίμα. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, αντί να έχουμε σταθερή παροχή ενέργειας (γλυκόζης) στα κύτταρα, να έχουμε αρχικά απότομη αύξηση και στη συνέχεια απότομη μείωση. Στον οργανισμό μας, αυτό μεταφράζεται σε έκρηξη ενέργειας, η οποία όμως ακολουθείτε από κατάπτωση.
Για να διατηρείτε τα επίπεδα ενέργειάς σας, αποφεύγετε να τρώτε γλυκά και ανθυγιεινά σνακ. Αντί γι` αυτά προτιμήστε άπαχες πρωτεΐνες και υγιεινά λιπαρά. Πάρτε «αληθινή» ενέργεια από υγιεινά τρόφιμα. Αυτή η πιο ομοιόμορφη παροχή σακχάρων στο αίμα σας δεν θα προκαλεί απότομες αυξομειώσεις στην ενέργειά σας.
Επαναλαμβανόμενες εξάρσεις ακμής
Τα τρόφιμα που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα ανεβάζουν τα επίπεδα της ινσουλίνης στο αίμα για να αρχίσει η διαδικασία της γλυκοζυλίωσης ή η σύνδεση των σακχάρων με μόρια πρωτεϊνης. Μόλις η γλυκόζη εισέλθει στο αίμα προκαλεί μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες μπορεί τελικά να προκαλέσουν ερεθισμό και προβλήματα στην επιδερμίδα. Αυτή η απότομη αύξηση της ινσουλίνης πιθανώς θα οδηγήσει στην αύξηση της δραστηριότητας των λιποδών αδένων στο δέρμα και έτσι θα ενεργοποιηθούν οι διαδικασίες ανιμετώπισης της φλεγμονής.
Αυτό σημαίνει ότι μια δίαιτα πλούσια σε ζάχαρη σχετίζεται με υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης ακμής. Αν καμία θεραπευτική αγωγή δεν φαίνεται να βοηθάει το δέρμα σας, δοκιμάστε να αλλάξετε τις διατροφικές σας συνήθειες. Δεν επιμένουμε να αφαιρέσετε τελείως τη ζάχαρη από τη ζωή σας, αλλά θα συνιστούσαμε να μειώσετε την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν πρόσθετα σάκχαρα.
Αύξηση βάρους
Σε κανέναν μας δεν είναι ευχάριστο να διαπιστώνει ότι τα τζιν του αρχίζουν να τον στενεύουν. Πού να φανταζόμασταν ότι μια τούρτα σοκολάτας που φάγαμε πριν μια βδομάδα θα μπορούσε να μας το ανταποδώσει με έναν τόσο δυσάρεστο τρόπο! Παρόλα αυτά, ένα απ` τα πιο προφανή σημάδια ότι το παρακάνουμε με τη ζάχαρη είναι η αύξηση του βάρους μας.
Τα έτοιμα σνακ και τα γλυκά προσθέτουν βάρος κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων αυξάνουν την παραγωγή της ινσουλίνης η οποία αποθηκεύει πρόσθετο λίπος στην κοιλιά, περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο μέρος του σώματος.
Τερηδόνα
Οι γλυκές τροφές αναμφίβολα συμβάλουν στον σχηματισμό τερηδόνας και τρυπών στα δόντια. Το πρόβλημα ξεκινάει από τα υπολείμματα των τροφών που μένουν στα δόντια αφού φάμε. Αν δεν διασπαστούν καλά οι τροφές ή δεν απομακρυνθούν με ένα καλό βούρτσισμα των δοντιών, αυτά τα υπολείμματα προκαλούν τον σχηματισμό πλάκας στα δόντια. Η πλάκα στη συνέχεια διαβρώνει τη σκληρή επιφάνεια των δοντιών, οδηγώντας στον σχηματισμό μικρών τρυπών.
Η διατήρηση μιας καλής στοματικής υγιεινής μπορεί να μας σώσει από την ανάγκη για τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο.
«Ανοσία» στη γλυκύτητα
Εάν καταναλώνουμε πολλά γλυκά σε καθημερινή βάση, οι γευστικοί υποδοχείς μας συνηθίζουν το ίδιο (αυξημένο) επίπεδο γλυκύτητας και μπορεί να αρχίσουν να μην ανταποκρίνονται σε αυτό όπως πριν. Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης αμβλύνει την ευαισθησία του ουρανίσκου και σιγά σιγά τρόφιμα με φυσική γλυκύτητα, όπως φρούτα και βραστά λαχανικά, δεν μας φαίνονται τόσο γλυκά όσο θα έπρεπε. Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο απ` το να τρως ένα ζουμερό μήλο και να απολαμβάνεις τη γεύση του! Αν τίποτα πια δεν σας φαίνεται αρκετά γλυκό, μειώστε την κατανάλωση πρόσθετων σακχάρων, όπως η επεξεργασμένη ζάχαρη και τα γλυκαντικά σιρόπια, και υιοθετήστε μια πιο ισορροπημένη διατροφή.
Συχνά κρυολογήματα και γρίπη
Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας ζάχαρης εμποδίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα να επιτίθεται στα μικρόβια όταν αρρωσταίνουμε. Σύμφωνα με τη θεωρία που ανέπτυξε το 1970 ο Dr. John Ely, η βιταμίνη C που χρειάζεται το σώμα μας για να καταπολεμήσει τη γρίπη είναι παρόμοια στη χημική δομή της με τη γλυκόζη. Έτσι, αντί να αναζητά και να χρησιμοποιεί τη βιταμίνη C, το ανοσοποιητικό μας σύστημα χρησιμοποιεί τη γλυκόζη η οποία, φυσικά, έχει μηδενική δύναμη απέναντι στον ιό της γρίπης. Σαν αποτέλεσμα αυτού, αντί να καταπολεμά την ασθένεια ο οργανισμός μας πάσχει από αυτήν.
Για να αποφύγετε αυτό το σενάριο, περικόψτε τα γλυκά όταν αισθάνεστε ότι σας περιτριγυρίζει κάποιο κρυολόγημα ή γρίπη και καταναλώστε περισσότερα φρούτα και λαχανικά που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, βιταμίνη C και Ε, αλλά και σε βήτα-καροτένιο και ψευδάργυρο.
Αίσθημα φουσκώματος
Η αίσθηση φουσκώματος, καθώς και άλλες δυσκολίες στην πέψη, μπορούν να προκληθούν από διάφορες τροφές. Και η υπερκατανάλωση ζάχαρης είναι μία από αυτές! Αν τα σάκχαρα δεν απορροφηθούν καλά στο λεπτό έντερο, θα εισχωρήσουν στο παχύ έντερο όπου τροφοδοτούν τα βακτήρια που προκαλούν αέρια και φούσκωμα.
Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης και άλλων γλυκαντικών ουσιών μπορεί να οδηγήσει σε ενοχλητική εώς επώδυνη δυσπεψία, οπότε προσπαθήστε να αποφύγετε την υπέρμετρη κατανάλωσή τους. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι τα προϊόντα χωρίς ζάχαρη, όπως αναψυκτικά και μπάρες δημητριακών διαίτης, είναι γεμάτα από αλκοόλες σακχάρων, οι οποίες περιέχουν γευστικά γλυκές, αλλά δύσπεπτες χημικές ενώσεις.
Πόση ζάχαρη είναι υπερβολική για την υγεία μας;

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η προτεινόμενη ημερήσια προσλαμβανόμενη ποσότητα σακχάρων θα πρέπει να είναι λιγότερη από το 10% της συνολικής ημερήσιας προσλαμβανόμενης ενέργειας. Αυτό το 10% αντιστοιχεί σε 7 κ.σ. πρόσθετων σακχάρων. Η ζάχαρη αναμφισβήτητα κάνει γευστικό ό,τι την περιέχει, αλλά η κατανάλωσή της σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να έχει επιβλαβείς συνέπειες για την υγεία μας. Έχετε το νου σας για τα σημάδια που αναφέραμε παραπάνω και προσπαθήστε να μειώσετε την καθημερινή σας πρόσληψη σε ζάχαρη. Αναζητήστε τα σάκχαρα και τη γλυκιά γεύση σε φυσικά προϊόντα, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, οι ξηροί καρποί ή τα δημητριακά.
Πηγή: brightside.me