Πώς να αντικαταστήσω τη ζάχαρη σε κέικ, muffins, μπισκότα;
Πολλοί από εμάς που αποφεύγουμε, ή έχουμε αποκλείσει την ζάχαρη από την διατροφή μας, αντιμετωπίζουμε, πολύ συχνά, ένα πρακτικό πρόβλημα: βρίσκουμε πολύ ενδιαφέρουσες και λαχταριστές συνταγές για κέικ, μπισκότα, κλπ., αλλά οι περισσότερες περιέχουν ζάχαρη. Το να αντικαταστήσεις έτσι απλά τη ζάχαρη με ένα άλλο γλυκαντικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, αγαύη), πιθανότατα θα σε οδηγήσει σε αποτυχία. Πρόσφατα βρέθηκα για μια ακόμα φορά σε αυτή την θέση, το έψαξα πολύ, έκανα έρευνα και δοκιμές και τελικά βρήκα κάποια κολπάκια που απαντούν στο ερώτημα: πώς αντικαθιστώ την ζάχαρη σε κέικ, κλπ.;
Εγώ συνήθως χρησιμοποιώ μέλι. Θεωρώ ότι είναι ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μας έχει δώσει η φύση! Μπορεί με το μαγείρεμα να χάνει κάποιες από τις πολύτιμες ιδιότητές του, αλλά τουλάχιστον δεν σου κάνει κακό όπως η ζάχαρη. Και επιπλέον, είναι υπέροχο να μαγειρεύεις με μέλι, γιατί ανάλογα με το τι είδος μελιού χρησιμοποιείς (ανθέων, θυμαρίσιο, ελάτης, πεύκου, κλπ.), έχεις διαφορετικό αποτέλεσμα στο άρωμα και στην γεύση της παρασκευής σου. Πιστεύω, όμως, πως τα κολπάκια αυτά θα ισχύουν και για το σιρόπι σφενδάμου, το οποίο δεν διαφέρει πολύ από το μέλι, όσον αφορά τη γλυκύτητα και τη ρευστότητα.
Πώς αντικαθιστώ την ζάχαρη στις γλυκές ζύμες;
- Χρησιμοποιώ λιγότερο μέλι απ` ότι ζάχαρη
Το μέλι είναι πιο γλυκό από την ζάχαρη. Όμως, το κάθε είδος μελιού, θα σου δώσει και διαφορετική γλυκύτητα. Για παράδειγμα το μέλι πεύκου δεν είναι ιδιαίτερα γλυκό, όσο είναι της ακακίας ή του ηλίανθου, ενώ το μέλι καστανιάς δεν είναι σχεδόν καθόλου γλυκό. Περισσότερα θα δείτε εδώ.
💡 Tip: Για κάθε 1 φλυτζάνι κρυσταλλικής ζάχαρης, χρησιμοποιώ ½ με 2/3 φλυτζανιού μέλι.
- Μειώνω τα υγρά υλικά της συνταγής
Το μέλι αποτελείται κατά 20% από νερό. Αυτό σημαίνει πως θα πρέπει να μειώσεις τα υγρά που θα χρησιμοποιήσεις στην συνταγή σου για να ισορροπήσεις την υγρασία του μελιού.
💡 Tip: Για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι, αφαιρώ ¼ φλυτζανιού από τα υγρά της συνταγής (κατά συνέπεια, για κάθε ¼ φλυτζανιού μέλι αφαιρώ 2 κουταλιές από τα υγρά της συνταγής).
- Προσθέτω μαγειρική σόδα
Η οξύτητα του μελιού ενεργεί σε συνδυασμό με την μαγειρική σόδα ώστε η παρασκευή μας να φουσκώσει περισσότερο.
💡 Tip: Ακόμα κι αν η συνταγή δεν ζητάει μαγειρική σόδα, προσθέτω ¼- ½ κουταλάκι για κάθε 1 φλυτζάνι μέλι που χρησιμοποιώ.
- Χαμηλώνω τη θερμοκρασία του φούρνου
Το μέλι καίγεται πιο γρήγορα από την ζάχαρη, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε σάκχαρα. Γι’ αυτό μειώνεις την θερμοκρασία ώστε να αποφύγεις να σου αρπάξει το γλυκό και το παρακολουθείς.
💡 Tip: Χαμηλώνω την θερμοκρασία κατά 5℃/25℉.
Σημειώσεις:
- 🧁 1 φλυτζάνι μέλι = 350 γρ.
- 🧁 ¾ φλυτζανιού μέλι = 260 γρ.
- 🧁 ½ φλυτζάνι μέλι = 180 γρ.
- 🧁 ¼ φλυτζανιού μέλι = 90 γρ.
Καλή επιτυχία!
Πηγή: thehealthycook.gr
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου