Βελούδινη Φάβα
Τι θα χρειαστείτε:
(για δύο βαζάκια)
- 2 λίτρα βραστό νερό
- 200 γρ. φάβα
- 1 κρεμμύδι
- 2 σκ. σκόρδο
- ελαιόλαδο
- πιπέρι
- αλάτι
- 1 φύλλo δάφνης
- 1 ή 1/2 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
- Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω το 1 λ. από το βραστό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό.
- Στο μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπερίτσα (αν βάλετε) και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί ο πάτος, πιπέρι, αλάτι και το φύλλο δάφνης.
- Σουρώνουμε τη φάβα και την αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή προς μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα.
- Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με το υπόλοιπο νερό (περίπου 1λ.).
- Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσει η φάβα.
- Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
- Βάζουμε τον πηχτό χυλό μας λίγο λίγο στο σκευός του ραβδομπλέντερ και τον λιώνουμε για να πάρει μια εντελώς λεία υφή.
- Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και (προαιρετικά) λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου