Βελούδινη Φάβα

φάβα
Τι θα χρειαστείτε:

(για δύο βαζάκια)

  • 2 λίτρα βραστό νερό
  • 200 γρ. φάβα
  • 1 κρεμμύδι
  • 2 σκ. σκόρδο
  • ελαιόλαδο
  • πιπέρι
  • αλάτι
  • 1 φύλλo δάφνης
  • 1 ή 1/2 κόκκινη καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:
  1. Βάζουμε τη φάβα σε ένα μπολ, ρίχνουμε από πάνω το 1 λ. από το βραστό νερό και ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα. Την αφήνουμε μέχρι να σκουρύνει το νερό.
  2. Στο μεταξύ, κόβουμε το κρεμμύδι, την πιπερίτσα (αν βάλετε) και το σκόρδο σε λεπτές φέτες και τα βάζουμε σε μία κατσαρόλα. Προσθέτουμε ελαιόλαδο ίσα να καλυφθεί ο πάτος, πιπέρι, αλάτι και το φύλλο δάφνης.
  3. Σουρώνουμε τη φάβα και την αφήνουμε στην άκρη.
  4. Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή προς μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά 2-3 λεπτά μέχρι να ξανθύνουν. Προσοχή, δεν θέλουμε να πάρουν πολύ χρώμα.
  5. Στη συνέχεια ρίχνουμε και τη φάβα στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε με μία ξύλινη κουτάλα και σβήνουμε κατευθείαν με το υπόλοιπο νερό (περίπου 1λ.).
  6. Βράζουμε σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι να εξατμιστεί το νερό και να μαλακώσει η φάβα.
  7. Στη συνέχεια κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε το φύλλο δάφνης.
  8. Βάζουμε τον πηχτό χυλό μας λίγο λίγο στο σκευός του ραβδομπλέντερ και τον λιώνουμε για να πάρει μια εντελώς λεία υφή.
  9. Σερβίρουμε με φρέσκο ελαιόλαδο και (προαιρετικά) λίγο φρέσκο χυμό λεμονιού.
Καλή επιτυχία!
Σχόλια

...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ