Κουνουπίδι «μεζές» ψητό, με αρωματικό λάδι
Τι θα χρειαστείτε:
- 1 μεγάλο κουνουπίδι, ξεχωρισμένο σε μπουκετάκια
- χονδρό αλάτι και πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- 2 φλιτζ. ελαιόλαδο
- ξύσμα από 2 λεμόνια
- 3 σκελίδες σκόρδο καθαρισμένες
- 2 κουτ. σούπας θυμάρι φρέσκο ή 2 κουτ. γλυκού ξερό
- φρεσκοστυμμένο χυμό λεμόνι
Εκτέλεση:
- Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200 βαθμούς, στον αέρα.
- Σε μεγάλο μπολ βάλτε αλάτι και πιπέρι στο κουνουπίδι και ανακατέψτε με τα χέρια να πάει παντού. Προσθέστε το 1/3 φλιτζ. ελαιόλαδο πάνω στο κουνουπίδι και ανακατέψτε πάλι να αλειφτεί καλά. Απλώστε σε λαδόχαρτο και ψήστε μέχρι να ροδίσει και να μαλακώσει, περίπου 20 λεπτά. Μόλις ροδίσουν τα μπουκετάκια, αναποδογυρίστε τα να πάρουν χρώμα κι απ` την άλλη πλευρά.
- Βγάλτε το ψημένο κουνουπίδι από τον φούρνο και αφήστε το να κρυώσει. Ενώ το κουνουπίδι ψήνεται, σε μικρή κατσαρόλα αναμείξτε το ξύσμα λεμόνι, τα σκόρδα, το θυμάρι και 1 φλιτζ. ελαιόλαδο και βράστε σε χαμηλή φωτιά για 20 λεπτά περίπου, μέχρι το σκόρδο να μαλακώσει. Βγάλτε από τη φωτιά και αφήστε το λάδι να κρυώσει λίγο. Μπορείτε να το ετοιμάσετε και την προηγουμένη ημέρα και να το αφήσετε στην κατσαρόλα όλη τη νύχτα. Βάλτε το σε μπλέντερ να πολτοποιηθεί.
- Μεταφέρετε το κουνουπίδι σε ένα μεγάλο μπολ. Περιχύστε με λίγο από το μείγμα λάδι-σκόρδο και ανακατέψτε καλά.
- Πριν από το σερβίρισμα περιχύστε με χυμό λεμόνι, όσο θέλετε.
Καλή όρεξη!
Έξτρα τιπς:
- Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο μπορείτε να κάνετε και το μπρόκολο!
- Ακόμα και αν δεν επιλέξετε να φτιάξετε το αρωματικό λάδι, είναι και τα δύο λαχανικά εξίσου ωραία με απλό λαδολέμονο, αλάτι και πιπέρι.
- Το υπόλοιπο σκορδόλαδο φυλάξτε το για άλλη χρήση - είναι υπέροχο σε πατατοσαλάτες και βραστό ή ψητό ψάρι.
Η συνταγή είναι εμπνευσμένη από εδώ.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου