Πατάτες βουτυράτες της γιαγιάς Ανδρομάχης


πυρέξ με ψημένες πατάτες με βούτυρο και σκόρδο

Τι θα χρειαστείτε:

(για 2-3 μερίδες)
  • 6 μέτριες πατάτες 
  • 4-5 κ.σ. βούτυρο 
  • 4 σκελίδες σκόρδο 
  • Μαύρο πιπέρι 
  • Αλάτι 
  • Λίγο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

  1. Κόβουμε τις πατάτες μικρές.
  2. Ρίχνουμε λίγο λάδι και μπόλικο βούτυρο σε πλασωτέ κατσαρόλα (το λάδι για να μην καεί το βούτυρο) και προσθέτουμε τις πατάτες.
    πατάτες στο τηγάνι με βούτυρο
  3. Τις ανακατεύουμε πού και πού να ντυθούν καλά με το βούτυρο και να παίρνουν χρώμα τοπικά σαν κρούστα.
  4. Εντωμεταξύ λιώνουμε το σκόρδο. Ξεκινήστε με λίγες σκελίδες και ρίχνοντας στο φαγητό θα αναδυθεί η μυρωδιά του σκορδοβούτυρου και θα αποφασίσετε αν θέλετε να προσθεσετε επιπλέον.
  5. Αφού οι πατάτες έχουν πάρει χρωματάκι και άρωμα βουτύρου ρίχνουμε το σκόρδο, τρίβουμε πιπέρι και αλατίζουμε. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε κι άλλο βούτυρο. Θέλουμε να μυρίσει το σπίτι!
  6. Τις βάζουμε σε πυρέξ, ρίχνουμε λίγο νεράκι ίσα να καλυφθεί ο πάτος και ψήνουμε περίπου 1 ώρα σε προθερμασμένο φούρνο στους 180-200℃ αντιστάσεις.
  7. Απολαμβάνουμε τις πατάτες μυρωδάτες, ως συνοδευτικό για κρέατα ή απλά με φέτα και σαλάτα!

Καλή επιτυχία!

Έξτρα τιπς:
  • Η θερμοκρασία και ο χρόνος ψησίματος διαφέρει ανάλογα με τον φούρνο σας. Σε φούρνο αερίου χρειάστηκε 1 ώρα στους 180℃, αλλά σε απλό φούρνο ίσως χρειαστεί μεγαλύτερη θερμοκρασία ή/και περισσότερη ώρα.
  • Οι μερίδες που αναφέρονται πιο πάνω αφορούν σε κύριο πιάτο. Αν τις βάλετε για συνοδευτικό μαζί με κάτι άλλο θα βγουν για περισσότερα άτομα.
Σχόλια

...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ