«Sugar Blues» ο αγώνας μιας μητέρας ενάντια στην παγκόσμια «μαφία» της Ζαχαροβιομηχανίας (Βίντεο)
Η σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ Andrea Culkova διαγνώστηκε με διαβήτη κύησης κατά την τρίτη εγκυμοσύνη της. Έτσι, η Άντρεα πρέπει ξαφνικά να αποφύγει οποιαδήποτε μορφή επεξεργασμένης ζάχαρης. Αυτό σύντομα αποδεικνύεται αδύνατο με τον τρόπο ζωής που ακολουθούσε μέχρι τότε, αφού βρίσκει ζάχαρη παντού και σε όλα όσα συνήθιζε να αγοράζει για την ίδια και την οικογένειά της – από σοκολάτα μέχρι... κρέας! Ο φόβος μήπως βλάψει το αγέννητο μωρό της, αλλά και η ελπίδα να ανατρέψει την μέχρι τότε βλάβη των δύο άλλων της παιδιών, την οδηγεί στο να αλλάξει ριζικά τις διατροφικές συνήθειες της οικογένειάς της, αλλά και πυροδοτεί την έναρξη ενός ταξιδιού προς αναζήτηση της αλήθειας για τη ζάχαρη και τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω από την εξάπλωσή της. Απέναντί της στον αγώνα αυτό θα βρει όχι μόνο τους κολοσσούς της βιομηχανίας τροφίμων, αλλά πολλές φορές ακόμα και την ίδια της την οικογένεια.
Μια τραγική, ζωντανή και συναισθηματική ιστορία που ενημερώνει και αφυπνίζει με τον πιο άμεσο τρόπο.
Το συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ "Sugar Blues", εμπνεύστηκε τον τίτλο του από το ομώνυμο βιβλίο του William Duffy που εκδόθηκε το 1975 με σκοπό να αφυπνίσει το παγκόσμιο κοινό απέναντι στη συνεχώς αυξανόμενη κατανάλωση ζάχαρης, η οποία φαίνεται πια να είναι μέσα σε όλα τα συσκευασμένα προϊόντα.
Συγκεκριμένα, στο βιβλίο του Γουίλιαμ Ντάφι η επεξεργασία της ζάχαρης για να πάρει τη γνωστή, αγαπημένη από πολλούς μορφή, συγκρίνεται με την επεξεργασία των ναρκωτικών:
«Η ηρωίνη δεν είναι τίποτα άλλο από μια χημική ουσία. Από τον χυμό της παπαρούνας (με χημικές διαδικασίες) παίρνουν το όπιο, απ`αυτό την μορφίνη και τέλος την ηρωίνη. Η ζάχαρη δεν είναι τίποτα άλλο από μια χημική ουσία. Από τον χυμό του ζαχαροκάλαμου ή του σακχαρότευτλου (με χημικές διαδικασίες) παίρνουν τη μελάσσα, μετά την καστανή ζάχαρη και τέλος αυτούς τους περίεργους, λευκούς κρυστάλλους.» (σελ.22)
«Μετά παρατίθεται ο ευφημισμός "παράγεται από φυσικά συστατικά", εξίσου εφαρμόσιμος για την ηρωίνη όσο και για τη ζάχαρη.» (σελ.148)
Δείτε εδώ το ντοκιμαντέρ με ελληνικούς υπότιτλους:
Πηγές: thefreedictionary.com, imdb.com, ontracklifestyles.com.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου