«Αώος»: Το πουλί που ταξιδεύει κάθε χρόνο 6.000 χλμ. από την Αφρική… στην Κόνιτσα!

μεταναστευτικό πουλί Αώος πάνω στον χάρτη

Δεν είναι απλώς ένα μεταναστευτικό πουλί αλλά ένα από τα τελευταία Κουκάλογα της Ηπείρου που πραγματικά έχει κλέψει τις καρδιές όσων έχουν μάθει την ιστορία του.Ο «Αώος», λοιπόν, είναι ένας ενήλικος Ασπροπάρης ο οποίος σημάνθηκε με δορυφορικό πομπό από την Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία τον Απρίλιο του 2015 στον κάμπο της Κόνιτσας. Είναι ένα πουλί το οποίο διανύει κάθε χρόνο μια απόσταση περίπου 6.000 χιλιομέτρων και αφήνει την Αφρική στην οποία ξεχειμωνιάζει για να έρθει στο καλοκαιρινό αγαπημένο του καταφύγιο στην περιοχή της Κόνιτσας. Εξ’ου και το όνομά του, συνώνυμο του ποταμού.

Ο «Αώος» την αρχή του φθινοπώρου τα τελευταία χρόνια παίρνει το δρόμο για τον τόπο διαχείμασης που είναι στο Τσαντ της Αφρικής. Την άνοιξη όμως τον καλεί η αγαπημένη του Ήπειρος! Στο πουλί έχει τοποθετηθεί δορυφορικός πομπός από όπου μπορεί να εντοπιστεί η διαδρομή του μέχρι να φτάσει στα ηπειρώτικα λημέρια του. Από την Αφρική κινείται προς τη μέση ανατολή και έπειτα προς τα Βαλκάνια με σταθερή την αγάπη του για την Κόνιτσα εκπλήσσοντας όλους με την ακρίβεια του ταξιδιού του, τόσων χιλιάδων χιλιομέτρων για να φτάσει στο ίδιο σημείο κάθε χρόνο. Σε περίπου 40 μέρες διανύει 8 χώρες και φτάνει στον καλοκαιρινό του προορισμό.

χάρτης μετανάστευσης του πουλιού Αώος

Η Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία υλοποιεί τα τελευταία χρόνια δράσεις με σκοπό τη διασφάλιση της επιβίωσης του Ασπροπάρη στις κρίσιμες περιοχές αναπαραγωγής του σε όλη τη χώρα, όπως η ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου στην οποία συχνάζει ο «Αώος».

Στην περιοχή της Κόνιτσας υπάρχει μάλιστα και μια αγαπημένη του ταΐστρα. Σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, αυτή κατασκευάστηκε το 2016 στο πλαίσιο του προηγούμενου προγράμματος LIFE για τον ασπροπάρη, με κύριο σκοπό ο «Αώος» και το ταίρι του, και τυχόν άλλοι διερχόμενοι ασπροπάρηδες από την περιοχή, να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ασφαλή, απαλλαγμένη από δηλητήρια, τροφή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής ή της μεταναστευτικής περιόδου.

Πηγή φωτογραφιών: Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία


Πηγή: ipeirotika.gr

Σχόλια

...

ΔΗΜΟΦΙΛΗ